Miriam Molnárová

Magyar cikkek

Articles in English

Slovenský blog na www.lesba.sk

Friday, September 30, 2005

Gay Pride v NYC, 2004

Práve pred týždňom sa konal veľký Gay Pride pochod v Manhattane, na počesť 35. výročia Stonewall-u. Gejovia sa vtedy v gejskom bare vzbúrili proti policajnej brutalite. Teraz, po mnohých rokoch, sa ústrednou témou pochodu stala nie policajná brutalita, diskriminácia alebo iné neplechy, ale aj Gay Wedding – teda možnosť legálnych sobášov pre lesby a gejov .

Ženské a mužské páry sa pred sprievodom, na ktorom sa zúčastnilo asi 1,5 milióna ľudí z celej krajiny, symbolicky zosobášili a dali tak celej spoločnosti najavo, že toto právo si nárokujú. Tento veľký sprievod bol vyvrcholením série sprievodov a koncertov na počesť Gay Pride po celom meste. Ten v Brooklyne sa napríklad konal týždeň pred Manhattanským.

Médiá sa tiež celý víkend zaoberali lesbicko-gejskymi témami. The New York Times napríklad priniesol okrem informácií a fotiek zo sprievodu aj reportáž o bezdomovcoch, ktorí sú na ulici preto, lebo sa buď rodičom priznali, že sú gejovia, alebo sa ich orientácia dostala na verejnosť inak, a tí ich z domu vyhodili. Niektorí sa sem prisťahovali z iných miest a mestečiek, lebo si myslia, že život tu bude ľahší. Ale nie je. Väčšina tychto mladých mužov žije z prostitúcie alebo z krátkodobých vzťahov so značne staršími mužmi, ktorí ich po čase na ulicu znova vyhodia.

Väčšine z nich koluje v krvi vírus HIV. V celom meste je iba jeden útulok pre lesby a gejov a ten ma kapacitu okolo tucta postelí. Žiaľ, žiadateľov je každú noc viac a viac. Podľa článku sa odhaduje, že polovica zo všetkých mladistvých bezdomovcov sú lesby a gejovia. A to je veľmi smutné v meste, kde žije toľko bohatých gejov, dodáva autor článku. Časť článku bola venovaná aj portrétu policajta, ktorý bol vtedy, keď sa bitka v Stonewalle vypukla, v službe.

V nedeľu, príloha The New York Times, ktorá sa volá Sunday Style, a v ktorej sa uverejňujú sobášne oznámenia, mala dve oznámenia pre lesbické a jedno pre gejský pár. The New York Times začal uverejňovať oznámenia o ceremóniách lesieb a gejov už pred niekoľkými rokmi, no doteraz sa legálne sobáše nemohli konať (teraz sa môžu konať iba v state Massatchusets). Neskôr tento týždeň prišla správa, že magistrát mesta New York schválil zákon, podľa ktorého musia všetky organizácie, ktoré robia obchod s mestom, dať lesbicko-gejskym párom rovnaké práva a vymoženosti, ako heterosexuálnym manželom.

HBO vysielalo v pondelok večer film In&Out, v ktorom Kevin Kline hrá vidieckeho učiteľa, ktorého náhodou „vycomingoutuje“ jeho bývalý žiak, ktorý dostal Oskara za film, v ktorom hrá geja. Tento film je ešte stále veľmi aktuálny, pretože v USA ešte vždy nie je ľahké byť gejom, ak nežijete v niektorom z veľkomiest. A ani vo veľkomeste to nie je automaticky ľahké, aj tu sa človek veľmi často stretne s predsudkami a urážkami. Je zaujímavé, že práve teraz sa do kín dostal film De-Lovely, v ktorom Kevin Kline hrá úlohu Cole Portera, ktorý bol tiež gej, ale ktorý sa oženil so zámožnou ženou a podľa dostupných informácií si veľmi pekne nažívali, aj keď mali rôznych milencov, pričom Porter písal svoje nádherné romantické milostné piesne, ktoré sú veľmi populárne i dnes. Málokto však vedel, že tie piesne neboli o jeho manželke, alebo iných ženách, ale boli o mužoch a pre mužov. Aj takáto bola a dodnes je jedna z mnohých verzií životnej reality tých, ktorí sa nemôžu alebo boja žiť otvorene ako lesby alebo gejovia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home