Miriam Molnárová

Magyar cikkek

Articles in English

Slovenský blog na www.lesba.sk

Friday, September 30, 2005

The L Word

L ako lesba
Káblová spoločnosť Showtime uviedla vo februári premiéru druhej série seriálu The L Word (Slovo L). To slovo, začínajúce sa na “L” je samozrejme lesba. A seriál je o lesbách, ktoré žijú svoj zaujímavý život v Los Angeles. Premiéra prvej série prilákala skoro milión divákov z trinástich miliónov predplatiteľov káblovej televízie, na začiatok druhej série boli zvedaví diváci v počte okolo 600 000, čo tiež nie je zlé vzhľadom na to, že to už nie je novinka a že reklamná kampaň nebola taká masívna, ako v minulosti.
Takže aký je L Word? Trošku asi telenovelistický, ale stále lepší, ako “Manuely”, na ktoré sme zvyknutí z Mexika. A asi tiež trošku menej realistický, ako ozajstný život, a trošku spoliehajúci sa na stereotypy. Napriek tomu, ja osobne sa neviem dočkať nedeľného večera, keď si sadnem pred televízor a nedvíham telefón. Malý je tento náš lesbický svet, treba si vážiť všetko, čo nám v ňom poskytne trocha potechy.
V prvej sérii sme spoznali Bette, Tinu, Alice, Danu, Tanyu, Jenny a Shane, ako priateľky, okolo ktorých sa seriál točí. Bette a Tina bývajú spolu v krásnom dome s bazénom. Bette, vystresovaná workoholička, pracuje ako riaditeľka múzea, oblieka sa veľmi elegantne (Jennifer Beals mi skoro v každej scéne vyrazí dych svojou krásou) a skoro neustále telefonuje. Tina, jej priateľka sa vzdala svojho dobre plateného miesta, lebo chce otehotnieť. Dana je mladá tenistka, ktorá sa najprv trápi s coming outom – má kamaráta, ktorý ju odprevádza na rôzne podujatia, kde pózujú ako šťastný párik – ale nakoniec sa jej podarí vyjsť na svetlo sveta ako lesba a dá sa do kopy s Tanyou, ktorá je neuveriteľne zhovorčivá a rada klebetí. Alice je novinárka, ktorá sa v jednej chvíli rozhodne, že už má žien po krk a skúsi to s druhým pohlavím. Stretne muža, ktorý sa identifikuje ako lesba. Alice je v siedmom nebi, až kým nepríde na to, že jej priateľ je naozaj duševne lesba a jeho emócie sú práve také komplikované, od akých chcela ujsť. Shane je ďalší stereotyp – promiskuitná krátkovlasá kaderníčka, ktorá nechce mať vzťah a musí od seba odháňať hordy dievčat a žien, ktoré sa do nej zaľúbia po spoločne strávených nociach. Samozrejme aj Shane sa stane, že sa zaľúbi napriek svojej vôli, a to dokonca do vydatej ženy, o dosť staršej od nej. Situácia sa zvrtne do tragédie v momente, keď sa dcéra spomínanej vydatej ženy zaľúbi do Shane. Jenny je ašpirujúca spisovateľka, ktorá sa prisťahuje do domu vedľa Bette a Tiny so svojím priateľom Timom. Tim študuje telocvik a je trénerom plaveckého tímu. Chudák netuší, že jeho milá si začne s Marinou, majiteľkou kaviarne The Planet, kde sa naše protagonistky stretávajú. Nakoniec ich Tim pristihne pri čine, čím sa začne celý rad chaotických udalostí, vrátane sobáša a rozvodu Tima a Jenny.
Toľko hádam aj stačí o hlavných protagonistoch, ak sa vám to zdá príliš komplikované, je to úplne v poriadku. Ide totiž o klasický americký seriál typu každý s každým.
Seriál The L Word je veľmi úspešný aj v kruhoch amerických celebrít – mnohé veľké mená chcú mať menšiu rolu, aby sa ukázali, ale s podmienkou, že nebudú lesby a nebudú mať sex so ženou. Kritika je však pomerne priama: lesby takto nežijú. Majú oveľa menej peňazí, oveľa menej času vysedávať v kaviarňach, majú oveľa menej sexu a komplikácií v živote. A toto všetko je pravda, ak berieme do úvahy priemerné lesby. Ale ak by seriál – tento, alebo hociktorý iný – bol o priemerných ľuďoch, nikto by ho nepozeral. Kto by bol zvedavý na lesby, ktoré nemajú radi svoju robotu, majú málo peňazí a preto nikde nechodia a nič zvláštne nerobia a ktoré nemajú komplikácie vo svojom milostnom živote? Okrem toho – spolky lesieb podobné spolku z L Word existujú. Ja som bola časťou jedného takéhoto spolku počas asi dvoch rokov v Budapešti. Stereotypy podobné Shane, Alice, Bette a Jenny poznám zo svojho života tiež a mnoho mojich známych má milenky, ktoré sú vydaté a majú deti. Napriek tomu dúfam, že scenáristky sa pochlapia a vymyslia niečo nové, intelektuálne, emocionálne a esteticky inovatívne a pozornosť kritiky sa znova v pozitívnom zmysle obráti na náš malinký svet slova začínajúceho na L.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home